Binnenklimaat op school

Groene plantenwanden Groothuis Bouwgroep - Cloud Garden

Een slecht binnenklimaat op school komt vaak voor

Op scholen is het binnenklimaat vaak niet zoals deze moet zijn. Hierdoor treden er diverse comfort- en gezondheidsklachten op bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Door goed te sturen op een gezond binnenklimaat kunnen een hoop klachten worden verminderd of voorkomen. Planten is één van de vele binnenklimaatoplossingen. Planten zorgen namelijk voor een verhoging van de luchtvochtigheid, het filteren van verontreinigende stoffen en het teruggeven van schone lucht aan een ruimte. Naast dat, doen planten iets met de psyche van de mens. Het geeft extra sfeer, zorgt voor meer creativiteit en concentratie en zorgt voor een beter algeheel welbevinden van de mens.

Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat op scholen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat planten ervoor zorgen dat er naast prestatieverbeteringen ook grote verbeteringen zijn te behalen in verminderen van ziekteverzuim en andere gezondheidsklachten. Zo doen planten niet alleen iets voor het binnenklimaat, ze zorgen ook voor prestatieverbeteringen en een verbetering in het welbevinden van de leerlingen.

Diverse onderzoeken gedaan naar de gevolgen van slecht binnenklimaat op scholen

Planten in klaslokalen zorgen ervoor dat de resultaten van spelling, rekenen en wetenschappen met 10 tot 14 procent verbeteren.”

69% van de leerlingen voelde zich over het algemeen beter in een klaslokaal met planten. Leerlingen waren creatiever en rustiger in een klaslokaal met planten” (Wolverton Environmental, 2010)

“In een gemiddeld klaslokaal heeft tegenwoordig 10% van de kinderen astma. Juist voor hen is het extra belangrijk dat de binnenlucht in de ruimtes waarin ze relatief het meest verblijven (eigen slaapkamer, klaslokaal) goed is.” (RVO, 2017)

“In 70 procent van de scholen is de temperatuur in de zomers te hoog, in 40 procent in de winter te koud. Eén op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend bevraagde scholen klaagt 43 procent over slechte ventilatie – er heerst een muffe en onaangename lucht in de klaslokalen.”

“De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis.”

“Een slecht binnenmilieu heeft negatieve effecten op de gezondheid (hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, maar ook slijmvliesirritaties, rondwarende infectieziektes, verergerde allergieën, kans op extra astma-aanvallen) en kan dus ziekteverzuim (van leraren en scholieren) veroorzaken. Maar ook de leerprestaties van scholieren kunnen er onder lijden.” (Centrum voor Gezonde Scholen, 2013)

Lees alles over frisse scholen via: PvE Frisse Scholen

Wil je jouw schoolgebouw ‘fris’ maken voor iedereen en de leerprestaties en gezondheid van de leerlingen verbeteren? Kom dan met ons in contact via info@cloudgarden.nl, bel naar 038-7730075 of vul onderstaand contactformulier in:

DOWNLOAD DE BROCHURE

Naar welk e-mailadres kunnen wij de brochure opsturen?

Naar welk e-mailadres kunnen wij de brochure opsturen?

CONTACT

Wil je meer weten over de oplossingen van Cloud Garden? Niels vertelt je graag meer.