Een groene plantenwand op kantoor of in uw gebouw

Een groene plantenwand op kantoor resulteert in een hogere productiviteit, lager ziekteverzuim en minder personeelskosten.

Groothuis-groene-plantenwand-Cloud-Garden

Sfeervol, gezond gebouw met verticaal groen

Wij weten natuurlijk al dat een sfeervol gebouw en een goed binnenklimaat een positief effect hebben op de gezondheid, het welbevinden en het aantal ziekmeldingen van de gebruiker van deze omgeving. Aan de hand van dit blog willen wij laten zien dat er tal van voordelen te noemen zijn als het gaat om groene plantenwanden op kantoor of in een gebouw. Zo zorgt dit allereerst voor minder ziekteverzuim, laten de planten zich terugverdienen en is het daardoor altijd rendabel. Maak dus van je kantoor een echte tuin en wees niet bang om het binnenklimaat op kantoor te verbeteren. Als laatste willen wij u aan de hand van een aantal tips laten zien welke onderdelen kunnen bijdragen aan het verbeteren van het binnenklimaat.

Plant op kantoor zorgt voor minder ziekteverzuim

Het belangrijkste en ook meest rendabele pluspunt van het toevoegen van groen aan een ruimte, is de daling van ziekteverzuim. Uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit in samenwerking met onze partner Fytagoras blijkt dat mensen die werken in een ruimte met planten, zich 20% minder vaak ziek melden. Dus het binnenklimaat op kantoor verbeteren met een groene plantenwand resulteert in een hogere productiviteit en minder personeelskosten. De toevoeging van luchtzuiverende planten aan een ruimte komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar, zo blijkt uit onderzoek, dat is uitgevoerd bij verschillende grote en kleine bedrijven.

De toevoeging van sensoren heeft ervoor gezorgd dat de fysieke verschillen in het binnenklimaat inzichtelijke gemaakt werden op plekken waar wel en waar geen planten stonden. Precies datgene wat onze klimaatsensor ook inzichtelijk kan maken. Wanneer er een slecht binnenklimaat is, kan onze klimaatsensor inzichtelijk maken waardoor er een slecht binnenklimaat is. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte afstelling van ventilatie(systemen), maar ook het toevoegen van groen kan ervoor zorgen dat het binnenklimaat aangenamer en gezonder wordt voor de gebruiker van een gebouw. (van: RTL Nieuws, 2019)

Klimaatsensoren van Cloud Garden gebruikt in wetenschappelijk onderzoek

In een ander onderzoek van de Wageningen Universiteit waaraan onder andere pluimveebedrijf Marel heeft deelgenomen, werd duidelijk dat de medewerkers zich gezonder en productiever voelden na de toevoeging van groen aan de werkruimtes. Voorafgaand aan dit onderzoek, werd er eerst een nulmeting gedaan met de klimaatsensoren van Cloud Garden. Nadat de planten waren neergezet, namen onderzoekers negen maanden lang, om de drie maanden een enquête af.

Dit waren forse vragenlijsten waarbij ook concentratietests werden gedaan. Daarnaast werden er zelfs plukjes haar afgeknipt om het cortisolgehalte (stresshormoon) te meten. De hoofdresultaten van het onderzoek zijn mede door de krimpende onderzoekspopulatie gebaseerd op de eerste nameting, dus na drie maanden.

De resultaten waren voor pluimveebedrijf Marel best verrassend. Medewerkers van dit bedrijf beoordeelden hun eigen functioneren op een schaal van één tot zeven met 0,7 punten hoger. Een hele mooie stimulans dus voor Marel om groene wanden of planten te blijven gebruiken of om er nog meer mee aan de slag te gaan. Het mooie was volgens projectleider Hermans van Marel ook dat planten een gezondheidseffect leveren zonder er enige moeite voor te doen, dat is met sporten bijvoorbeeld wel anders. (van: NRC, 2019)

Biophilic design rendeert altijd

Personeelskosten zijn de grootste kosten voor een bedrijf. Gemiddeld bestaan de kosten van een bedrijf voor 86% uit personeelskosten.In een onderzoek van Terrapin Bright Green wordt duidelijk dat het toevoegen van groen een groot effect kan hebben. Biophilic Design (mens en natuur samenbrengen) werkt volgens dit onderzoek altijd.

Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de welzijnseffecten van Biophilic Design. Hoeveel Biophilic Design kan opleveren als het gaat om het verlagen van bedrijfskosten, is niet 100% in cijfers uit te drukken. Steeds meer bedrijven passen Biophilic Design toe, vanuit duurzaamheidsoverwegingen of omdat deze bedrijven een gezonde werkplek willen creëren. Hoeveel de toevoeging van groen aan een ruimte kan opleveren, is voor deze bedrijven vaak niet duidelijk. Terrapin Bright Green noemt dit een gemiste kans: ‘Met name op het gebied van productiviteit valt – letterlijk – veel winst te halen. Zo’n 90% van de kosten van een organisatie zijn immers personeelskosten. Kosten gerelateerd aan verzuim of onproductief aanwezig zijn bedragen zo’n 4%. Ter vergelijk: kosten voor energie zijn 0.8%. De economisch slimste investering is dus die in mensen; kleine verbeteringen in productiviteit of kleine afnames in ziekteverzuim leveren veel groter financieel voordeel op dan bijvoorbeeld energiebesparing.’

Opvallende uitkomsten zijn dat 10% van het ziekteverzuim verklaard kan worden doordat de architectuur geen connectie heeft met natuur. Kinderen presteren 20-26% beter wanneer ze leren in door daglicht verlichte ruimtes en mensen betalen bijvoorbeeld 58% meer voor huizen met zicht op water. Dit geeft aan dat de connectie van mens met de natuur van essentieel belang kan zijn. De toevoeging van groen aan een ruimte is een voorbeeld daarvan. Het binnenklimaat op kantoor verbeteren, minder ziekteverzuim en een rendabeler bedrijf? Voeg dan groen toe aan uw ruimte! (van: Into Green, 2019)

Welke tips willen wij u meegeven

#1 kies voor groen, veel groen!

De lucht die we inademen heeft veel effect op hoe we ons voelen. Hoe meer zuurstof er naar onze hersenen gaat, hoe beter we kunnen nadenken bijvoorbeeld. Het is dus essentieel dat er veel zuurstof is, maar ook dat de lucht die je inademt, schoon is. Het toevoegen van (veel) groen aan een ruimte is de perfecte oplossing voor dit probleem. Planten zorgen namelijk voor een gezonder binnenklimaat, een hogere luchtvochtigheid, meer zuurstof en dus een productievere werknemer.  Het binnenklimaat verbeteren op kantoren kan dus met groen, veel groen.

#2 gebruik natuurlijke materialen

Een steeds groter wordend probleem in oudere kantoorruimtes is een stijging van TVOC’s, oftewel vluchtige organische stoffen. Dit zijn stofjes die vrijkomen door indrogende materialen, zoals verfresten, tapijt, bureaubladen. Het kiezen voor natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, linoleum zorgt al voor een vermindering van deze stofjes. De toevoeging van groen aan een ruimte zorgt zelfs dat deze vluchtige organische stoffen worden opgevangen. Planten halen namelijk giftige stoffen uit de lucht, breken ziekmakende gassen af en geven er schone lucht voor terug.

#3 zorg voor natuurlijk licht in de werkruimte

Dat er veel daglicht het kantoor binnenkomt is belangrijk om fit te zijn gedurende de dag en zorgt voor een goed verloop van het bioritme. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is het belangrijk om te kiezen voor verlichting die het daglicht kan nabootsen. Te lang werken met te fel licht kan zorgen voor slaapproblemen. Natuurlijk licht is dus van essentieel belang in een (kantoor)ruimte.

#4 stimuleer gezond gedrag

De hele dag zitten op een bureaustoel staat bekend als iets ongezonds. Zorg er daarom voor dat er meer bewogen wordt tijdens de werkdag. Ga bijvoorbeeld eens een rondje lopen met het team of kies voor sta- en fietsbureau’s. Stimuleer het gebruik van de trap bijvoorbeeld door een spelelement of een klein beloningssysteem eraan toe te voegen. Kortom, stimuleer beweging gedurende de werkdag.

#5 goede akoestiek is cruciaal

Teveel omgevingsgeluid heeft een negatief effect op de concentratie en dus op onze productiviteit. Als iemand gestoord wordt, kost het ongeveer twintig minuten om weer het oorspronkelijk concentratieniveau te bereiken. Geluiddempende materialen als tapijt, vilt of bijvoorbeeld het gebruik van onze roomdivider met akoestisch paneel kan al zorgen voor een (kleine) verbetering en dus een verhoging van de productiviteit van een medewerker.

#6 iedere medewerker zijn eigen airco

Komt de temperatuur in uw gebouw boven de 25 graden uit? Dan begint de productiviteit van de medewerker af te nemen. Goede ventilatie is dan ook van groot belang. Het steeds plaatselijker zorgen voor een optimaal binnenklimaat wordt steeds belangrijker. Waar er vroeger vooral centraal werd geventileerd, gebeurt dit nu steeds vaker decentraal en plaatselijker. Iedere medewerker voelt zich anders bij een temperatuur van 22 graden bijvoorbeeld. Een goede luchtvochtigheid, het juiste licht en de juiste hoeveelheid groen in een ruimte kan al zorgen voor meer tevredenheid onder de medewerkers als het gaat om het binnenklimaat. (van: Zilveren Kruis, 2019)

Meer weten over onze binnenklimaatoplossingen? Maak dan een afspraak.

Stel de gebruiker van een gebouw centraal, dat is wat wij willen bereiken met onze binnenklimaatoplossingen. Het binnenklimaat op kantoor verbeteren is een ander belangrijk doel. U kunt bij ons al beginnen met een kleine stap in de goede richting door het inzetten van onze Cloud Garden Mini, maar ook groot door middel van onze groene wand. Ook een verrijdbare groene wand is mogelijk door middel van onze roomdivider of zelfs een binnenklimaatoplossing die fijnstof filtert, onze waterwand. Wilt u ook een perfect binnenklimaat en dus een hogere productiviteit van uw medewerker of wilt u een samenwerking met ons aangaan?

LADEN SIE UNSERE BROSCHÜRE HERUNTER

An welche E-Mail-Adresse dürfen wir die Broschüre senden?

An welche E-Mail-Adresse dürfen wir die Broschüre senden?

CONTACT

Wil je meer weten over de oplossingen van Cloud Garden? Niels vertelt je graag meer.