Groene gevels zorgen voor verkoeling in de gebouwde omgeving

Groene gevels zorgen voor verkoeling. Op vergroende gevels zijn tot 15 graden lagere temperaturen gevonden in vergelijking met kale muren (Hoelscher, 2016).

Inheemse planten - Cloud Garden

Wat je kunt doen om de gebouwde omgeving koeler te maken?

Nederland, Duitsland en de rest van de wereld hebben steeds vaker te maken met een piek in zomerse temperaturen – meer dan 40 graden in Europa en meer dan 50 graden in Azië (The Guardian, 2021). Warmterecords worden bijna ieder jaar weer verbroken. Wat kunnen we met Cloud Garden doen om het in en rondom een gebouw aangenamer te maken?

Hitte-eilandeffect vooral waarneembaar in verstedelijkte gebieden

Vooral steden warmen op. Door de huidige stedenbouwkundige opzet ervaren burgers het “stedelijk hitte-eilandeffect” (Kleerekoper, 2012). Weinig frisse lucht, een warme gebouwde omgeving en slechts enkele schaduwplekken maken het leven tot een dagelijkse uitdaging. Dit veroorzaakt hittestress, gezondheidsrisico’s, geestelijke gezondheidsproblemen en aandoeningen van de luchtwegen en nieren (WHO). Daarom is het van enorm belang om dit probleem snel aan te pakken en de natuur terug te brengen op plekken waar het sterk verstedelijkt is.

Betrek meer groen in stedelijke ruimten om hittestress te verminderen

Eén van de oplossingen om het stedelijk hitte-eilandeffect te verminderen, is het betrekken van meer groen in stedelijke ruimten (ook bekend als stedelijke groene infrastructuur) (Zölch et al, 2017). Studies hebben aangetoond dat vergroening van gevels “een koelpotentieel bieden op het gebouwoppervlak” (Sheweka). Op vergroende gevels zijn tot 15 graden lagere temperaturen gevonden in vergelijking met kale muren (Hoelscher, 2016). Rondom groene gevels wordt tot 10% minder warmte gevoeld, wat resulteert in een verbetering van het thermisch comfort voor voetgangers en burgers (Zölch et al, 2017).

Terwijl de voordelen van de vermindering van het stedelijke hitte-eiland zojuist zijn benadrukt, mogen de ondersteuning van de lokale biodiversiteit, de zuiverende eigenschappen van planten en het verminderde risico op overstromingen niet worden vergeten wanneer we het hebben over verticaal groen (BUGG).

Groene gevels hebben een groot potentieel!

Zoals uit onderzoek is gebleken, hebben groene gevels een groot potentieel om klimaatverandering tegen te gaan. Stedenbouwkundigen moeten het zien als een essentiële strategie in de strijd tegen klimaatverandering. Ze moeten verticaal groen inpassen in de stedelijke gebouwde omgeving om het risico op hittestress te verminderen en het stadsklimaat in de zomer te verbeteren.

Meer weten over de voordelen van groene gevels? Of heb je plannen om groene gevels in de gebouwde omgeving toe te passen om daarmee het leefklimaat aangenamer te maken? Neem dan contact met ons op

LADEN SIE UNSERE BROSCHÜRE HERUNTER

An welche E-Mail-Adresse dürfen wir die Broschüre senden?

An welche E-Mail-Adresse dürfen wir die Broschüre senden?

CONTACT

Wil je meer weten over de oplossingen van Cloud Garden? Niels vertelt je graag meer.