Prins Willem Alexanderschool Ermelo

Frisse scholen door middel van een optimaal binnenklimaat

Het Programma van Eisen: Frisse Scholen, waarvan de vijfde versie in 2015 verscheen, is uitgegroeid tot één van de belangrijkste handleidingen om rekening mee te houden wanneer er een school wordt gerenoveerd of nieuw wordt gebouwd. De Prins Willem Alexanderschool in Ermelo is een goed voorbeeld van een school die met alle onderwerpen uit deze handleiding rekening houdt. Deze school heeft namelijk bij de nieuwbouw goed nagedacht over de onderwerpen die binnen het Programma van Eisen van ‘Frisse Scholen’ belangrijk zijn: luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Daardoor kan deze school zichzelf  ‘fris’ noemen.

Diverse ruimtes van groene wanden voorzien

Voor de Prins Willem Alexanderschool heeft Cloud Garden diverse groene plantenwanden en Mini’s mogen produceren en installeren in verscheidene klaslokalen en werkruimtes, waarvan één wand in de gemeenschappelijke ruimte de grootste eye-catcher is. Hiermee heeft de school goed nagedacht over het optimaliseren van het binnenklimaat in alle ruimtes voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Ook heeft ieder lokaal optimale lichtcondities door het gebruik van grote ramen en verlichting die reageert op beweging en de buitenlichtcondities. Deze hoeveelheid licht is in het voordeel van onze plantenwanden, deze groeien namelijk goed door in alle ruimtes.

“Als je onze nieuwe school binnenkomt, zie je direct de ‘levende schilderijen’ aan de wanden hangen. Het zijn echt eye-catchers en passen goed in ons interieur. We staan door de planten in verbinding met de natuur. De planten zorgen voor een rustige sfeer en dragen bij aan een gezond klimaat in onze duurzame school” – Team Prins Willem Alexanderschool, Ermelo

Hoe belangrijk is een binnenklimaat op scholen?

Op scholen is het binnenklimaat vaak niet zoals deze moet zijn. Hierdoor treden er diverse comfort- en gezondheidsklachten op bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Door goed te sturen op een gezond binnenklimaat kunnen een hoop klachten worden verminderd of voorkomen. Onderstaande uitkomsten laten zien hoe belangrijk een gezond binnenklimaat op scholen is:

“Planten in klaslokalen zorgen ervoor dat de resultaten van spelling, rekenen en wetenschappen met 10 tot 14 procent verbeteren.” (Wolverton Environmental, 2010)

“In een gemiddeld klaslokaal heeft tegenwoordig 10% van de kinderen astma. Juist voor hen is het extra belangrijk dat de binnenlucht in de ruimtes waarin ze relatief het meest verblijven (eigen slaapkamer, klaslokaal) goed is.” (RVO, 2017)

“In 70 procent van de scholen is de temperatuur in de zomers te hoog, in 40 procent in de winter te koud. Eén op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend bevraagde scholen klaagt 43 procent over slechte ventilatie – er heerst een muffe en onaangename lucht in de klaslokalen.”

“De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis.”

“Een slecht binnenmilieu heeft negatieve effecten op de gezondheid (hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, maar ook slijmvliesirritaties, rondwarende infectieziektes, verergerde allergieën, kans op extra astma-aanvallen) en kan dus ziekteverzuim (van leraren en scholieren) veroorzaken. Maar ook de leerprestaties van scholieren kunnen er onder lijden.” (Centrum voor Gezonde Scholen, 2013)

Lees alles over frisse scholen via: PvE Frisse Scholen

Wij helpen je graag met het groener en frisser maken van het schoolgebouw

Stel de gebruiker van een gebouw centraal, dat is wat wij willen bereiken met onze binnenklimaatoplossingen. Wij zorgen er met onze producten voor dat mensen zich gelukkiger voelen en geconcentreerder zijn gedurende de dag. Wil je jouw schoolgebouw ‘fris’ maken voor iedereen en de leerprestaties en gezondheid van de leerlingen verbeteren? Kom dan met ons in contact via info@cloudgarden.nl, bel naar 038-7730075 of vul onderstaand contactformulier in:

Wilt u ook uw gebouw sfeervoller en gezonder maken? Neem dan contact op:

Meer projecten