GROENE GEVEL AERES HOGESCHOOL ALMERE
Cloud Garden’s verhaal over Aeres Hogeschool Almere
Het nieuwe gebouw van Aeres Hogeschool ademt groen en frisse lucht! Het groen is het centrale element vanaf het maaiveld tot het dak. Het verbindt de vijf verdiepingen van het gebouw en sluit aan bij de groene inrichting van het Floriadeterrein.
De blikvanger van het nieuwe gebouw in Almere is de groene gevel. Deze is gebouwd met het Cloud Garden EFIX systeem geleverd door Cloud Garden en geïnstalleerd en onderhouden door de Koninklijke Ginkel Groep. Een speciaal team verzorgt twee maal per jaar het onderhoud van de gevel.

Het Cloud Garden EFIX groene gevelsysteem
Aangezien het gebouw gericht is op circulariteit, vult het EFIX systeem van Cloud Garden deze visie aan. Door de modulariteit van het systeem kunnen de verschillende elementen van de panelen worden opgeknapt, hergebruikt of worden gerecycled wat resulteert in een volledig circulair product. De metalen korf is gemaakt van draadstaal, wat een oneindige cyclus van recycling genereert. Het steenwolsubstraat wordt gebruikt als voedingsbodem en wateropslag voor de planten om in te groeien. De folie dient als brandwerende laag, zodat het complete systeem, inclusief planten en steenwol, een brandveiligheidsclassificatie van b-s1, d0 heeft. Aangezien het systeem gemakkelijk aan te passen is aan elk project, konden toevoegingen zoals insectenhotels en vogelhuisjes worden geïntegreerd in het systeem.
Om een constante watertoevoer te garanderen, zijn tussen de plantpanelen druppelleidingen aangebracht die zijn aangesloten op een volledig geautomatiseerd irrigatiesysteem.
Zowel ondergronds als op het dak zijn wateropslag voorzieningen geïnstalleerd. Al het regenwater wordt opgevangen en via de verschillende druppelleidingen naar de plantpanelen verspreid via een slim, data gestuurd en web-based systeem. Dit intelligente wateropslagsysteem is een uitdaging en vereist een innovatief waterbeheer om het water precies vrij te geven. Er is geen leidingwater nodig voor de irrigatie van de groene gevel.
Bovendien moest de waterberging voldoen aan de eisen van de gemeente om water per m2 op te slaan om het waterafvoersysteem van de gemeente te ontlasten. Het water wordt pas afgevoerd naar open water als de bergingen van het gebouw gevuld zijn. Er is geen riolering voor regenwater. Doordat aan de eisen van de gemeente werd voldaan, kon de visie van Aeres Hogeschool om een duurzaam en klimaatadaptief groen gebouw te realiseren, worden gerealiseerd.
FEITEN OP EEN
RIJTJE
Het vegetatieplan van de groene gevel
Het opstellen van het vegetatieplan was een uitdaging met als doel te voldoen aan de Floriade kwaliteit. De gemeente en het Floriadeteam hebben de door BDG Architecten gemaakte artist’s impressions goedgekeurd. De gemeente sprak de wens uit om zoveel mogelijk planten te gebruiken die beginnen met de letter ‘L’. Zo ontstond samen met het Arboretum van de Floriade een bomen- en plantenbibliotheek. Aeres Hogeschool had als doel de lokale biodiversiteit van insecten en vogels te ondersteunen. Daarom werden insectenhotels en vogelhuisjes in de gevel geïntegreerd. Dit resulteerde in een onderscheidend vegetatieplan dat een onbetwist uniek schoolgebouw vormt. Planten werden in het voorjaar gedurende 8 weken opgekweekt in een kwekerij. Zo konden volledig groene plantenpanelen aan de gevel worden gehangen.
Een ware belevenis op het Floriadeterrrein
Het hele gebouw is een ware belevenis voor mens en dier, een ruimte waar de zintuigen worden geprikkeld en wilde dieren graag verblijven. De groene gevel ondersteunt de lokale biodiversiteit, verbetert de regenwaterabsorptie, vermindert het hitte-eilandeffect in de binnenstad, en koelt en isoleert het eigenlijke gebouw. Door bij voorkeur inheemse planten te gebruiken, wordt de natuurlijke vegetatie versterkt. Dit wordt bekrachtigd door de geïntegreerde ‘bijenladder’ in de gevel; een strategisch beplantingsplan ontwikkeld door studenten van Aeres Hogeschool en getest door een ecoloog om bijen door de beplanting omhoog te leiden en ze een grotere habitat te geven om zich te vestigen.
De integratie van groen in de bebouwde omgeving is een van de meest doeltreffende aanpassings- en mitigatiestrategieën in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom is het onvermijdelijk dat de juiste bijnaam van het gebouw “Groene long” wordt genoemd. Het gebouw ademt binnen en buiten zuurstof en zorgt voor frisse en schone lucht.
Wilt u meer weten over de bedrijven, bekijk dan hun websites!
Cloud Garden
Baekelandstraat 3
8013 ND, Zwolle
+31(0)38 77 300 75
www.cloudgarden.nl
Koninklijke Ginkel Groep
Nieuweweg-Noord 255
3905 LW Veenendaal
+31(0)318 519 039
www.ginkelgroep.nl
CONTACT
Wil je meer weten over de oplossingen van Cloud Garden? Niels vertelt je graag meer.