BIODIVERSITEIT
GROENE GEVELS

 

DE CONNECTIE HERSTELLEN TUSSEN NATUUR EN URBANISATIE


Voor decennia maakte de natuur plaats voor gebouwen en beton. Waardoor alles wat ooit groen was, grijs werd. Wat overbleef waren ongezonde, inspiratieloze leefomgevingen. Waarin wij, mensen, de band met de natuur verloren.

Bij Cloud Garden geloven we dat urbanisatie anders kan. Anders moet. Zonder dat dit ten koste gaat van de natuur. Op een manier dat ze naast elkaar bestaan. Zodat toekomstige generaties kans hebben op een duurzame manier van leven.

Ruimte voor groei 

Groene gevels versterken op verschillende manieren de biodiversiteit. Zo biedt een groene gevel extra ruimte voor planten om te bloeien en groeien, creëert het een leefomgeving voor verschillende dieren, zoals vogels en insecten en zorgen deze vestigingsplaatsen ervoor dat populaties, zoals die van de bij, weer kunnen gaan groeien.

Een belangrijke bron voor nectar 

Groene gevels dragen daarnaast ook bij aan de bestuiving van planten in stedelijke gebieden. De bijen en vlinders die op de groene gevels afkomen, kunnen de nectar en pollen uit de gevel verzamelen en verstuiven over beplanting in de buurt. Bijvoorbeeld in stedelijke moestuinen.

Steden afkoelen

Een belangrijk bijkomend voordeel van groene gevels is het verminderen van het hitte-eiland effect in stedelijke gebieden. Door de planten op de gevel wordt de oppervlakte van het gebouw bedekt en wordt het oppervlak dat warmte vasthoudt veel kleiner. Hierdoor koelt de temperatuur in stedelijke gebieden sneller af.

Luchtkwaliteit verbeteren

Tot slot bevorderen groene gevels de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Planten kunnen luchtvervuilende stoffen, zoals CO2 opnemen en daar in de plaats zuurstof voor afgeven. Dit zorgt ervoor dat de luchtvervuiling afneemt en de leefomgeving verbetert. Voor mens, natuur en dier.

BIODIVERSITEIT
van groene gevels

Groene gevels
zijn voor iedereen zichtbaar
Groene gevels
brengen biodiversiteit de stad in
Groene gevels
zijn een leefgebied voor dieren
Groene gevels
als nest en bron van voedsel
Groene gevels
als nieuw ecosysteem in de stad
Groene gevels
om insect en dier te laten leven

Het behoud van biodiversiteit is essentieel voor de toekomst en onze planeet. 

Om een prettige leefomgeving voor mens en dier te kunnen creëren, zal de biodiversiteit verbetert moeten worden. Het gaat slecht met de biodiversiteit in Nederland. Momenteel is er maar liefst 15% over van de planten- en diersoorten die we in 1900 in ons land hadden. 

Biodiversiteit verbeteren met groene gevels

De groene gevels van Cloud Garden helpen bij het verbeteren van de biodiversiteit. Zo voeren wij, indien wenselijk, eerst een ecologische scan uit. We doen onderzoek naar het klimaat en de biodiversiteit in de buurt en analyseren de geveloriëntatie gedurende de dag en het seizoen. Met al deze inzichten stellen wij vervolgens de ideale plantenmix samen, gecombineerd met vogelhuisjes en insectenhotels voor het zo optimaal mogelijk versterken van de biodiversiteit.

Biodiversiteit is één van de vele onderwerpen waar een groene gevel een positieve bijdrage aan levert. Naast dit voordeel, heeft het ook een sterk verkoelend effect op het gebouw en haar omgeving. Als laatste leveren groene gevels een positieve bijdrage aan de Sustainable Development Goals.

Ieder gebouw is anders, ieder gebied is anders. Cloud Garden gaat graag de uitdaging aan om precies datgene te bieden wat jouw gebouw en het gebied daaromheen nodig heeft. 

Meer lezen en zien over biodiversiteit met groene gevels in de praktijk? Dan is de verticale biodiversiteitstuin van Aeres Hogeschool Almere een prachtig sprekend voorbeeld. Iets dat in de toekomst steeds vaker in het straatbeeld gezien zal worden. Durf jij het aan?

CONTACT

Wil je meer weten over de verticale tuinen van Cloud Garden? Niels vertelt je graag meer.