Slecht binnenklimaat op school? Wij helpen u graag

15 september 2020

Een slecht binnenklimaat op school komt vaak voor

Op scholen is het binnenklimaat vaak niet zoals deze moet zijn. Hierdoor treden er diverse comfort- en gezondheidsklachten op bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Door goed te sturen op een gezond binnenklimaat kunnen een hoop klachten worden verminderd of voorkomen. Planten is één van de vele binnenklimaatoplossingen. Planten zorgen namelijk voor een verhoging van de luchtvochtigheid, het filteren van verontreinigende stoffen en het teruggeven van schone lucht aan een ruimte. Naast dat, doen planten iets met de psyche van de mens. Het geeft extra sfeer, zorgt voor meer creativiteit en concentratie en zorgt voor een beter algeheel welbevinden van de mens.

Hoe belangrijk is een gezond binnenklimaat op scholen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat planten of groene plantenwanden ervoor zorgen dat er naast prestatieverbeteringen ook grote verbeteringen zijn te behalen in verminderen van ziekteverzuim en andere gezondheidsklachten. Zo doen planten niet alleen iets voor het binnenklimaat, ze zorgen ook voor prestatieverbeteringen en een verbetering in het welbevinden van de leerlingen.

Diverse onderzoeken gedaan naar de gevolgen van slecht binnenklimaat op scholen

Planten in klaslokalen zorgen ervoor dat de resultaten van spelling, rekenen en wetenschappen met 10 tot 14 procent verbeteren.”

69% van de leerlingen voelde zich over het algemeen beter in een klaslokaal met planten. Leerlingen waren creatiever en rustiger in een klaslokaal met planten” (Wolverton Environmental, 2010)

“In een gemiddeld klaslokaal heeft tegenwoordig 10% van de kinderen astma. Juist voor hen is het extra belangrijk dat de binnenlucht in de ruimtes waarin ze relatief het meest verblijven (eigen slaapkamer, klaslokaal) goed is.” (RVO, 2017)

“In 70 procent van de scholen is de temperatuur in de zomers te hoog, in 40 procent in de winter te koud. Eén op de drie scholen klaagt over tocht en vochtplekken. Van de duizend bevraagde scholen klaagt 43 procent over slechte ventilatie – er heerst een muffe en onaangename lucht in de klaslokalen.”

“De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis.”

“Een slecht binnenmilieu heeft negatieve effecten op de gezondheid (hoofdpijn, vermoeidheid, sufheid, maar ook slijmvliesirritaties, rondwarende infectieziektes, verergerde allergieën, kans op extra astma-aanvallen) en kan dus ziekteverzuim (van leraren en scholieren) veroorzaken. Maar ook de leerprestaties van scholieren kunnen er onder lijden.” (Centrum voor Gezonde Scholen, 2013)

CO2, vluchtige organische stoffen en fijnstof op school

Naast dat planten iets doen met de psyche van de mens en zorgen voor een verbeterde concentratie en een sfeervoller (school)gebouw, is de optimalisatie van CO2, vluchtige organische stoffen en fijnstof ook een vereiste om te spreken van een ‘frisse school’.

Vluchtige organische stoffen 

Het bouw en inrichtingsmateriaal van scholen moet zo min mogelijk vluchtige organische stoffen bevatten. Een hoge mate aan verspreiding van vluchtige organische stoffen kan namelijk tot gevolg hebben dat leerlingen en leraren last hebben van:

Hoofdpijn, vermoeidheid, irritatie van neus, keel (luchtwegen) en ogen.

Dit heeft zoals eerder aangegeven tot gevolg dat leerlingen en leraren vaker ziek zullen zijn en dat het negatieve uitwerkingen heeft op de leerprestaties.

Fijnstof

Voor fijnstof geldt eigenlijk min of meer hetzelfde. Hierbij is het belangrijk dat er bij ventilatie niet een hogere mate aan fijnstof van buiten naar binnen gehaald wordt.

Dit houdt praktisch in dat het niet altijd verstandig is om te fanatiek te ventileren en klimaatdata van buiten ook relevant kan zijn. Het filteren hiervan door middel van recirculatiefilters is daarom een goede overweging.

CO2

Voor CO2 zijn duidelijke grenzen gesteld als het gaat om de ‘Frisse School’. Er zijn namelijk drie gradaties opgesteld in dit Programma van Eisen.

Klasse C: 1200 PPM

Klasse B: 950 PPM

Klasse A: 800 PPM

Energie-efficiëntere CO2 reductie

Het inzichtelijk maken van aanwezigheid van CO2? Dat kan perfect met de klimaatsensoren van Cloud Garden. Er wordt in het PvE gesproken van zoveel mogelijk ventilatie in een school om de CO2 concentraties, maar is dit wel nodig? Dat kun je alleen weten als je de CO2 data voorhanden hebt. Het mooie hieraan is, dat het inzicht in C02 concentraties kan zorgen voor misschien wel veel minder ventilatie! Want waarom ventileren als dit helemaal niet nodig is? Dit komt uw energierekening alleen maar ten goede.

Samen naar een Frisse School!

Cloud Garden is voor uw school een uitkomst als het gaat om het inzichtelijk maken van de gezondheid en energie-efficiëntie van uw gebouw. Wij hebben klimaatsensoren die alle belangrijke binnenklimaatdata verzameld. Maar wat heeft u daaraan? Nou, met die data kunnen uw installatiepartners / gebouwbeheerders het schoolgebouw nòg gezonder maken.

Lees alles over frisse scholen via: PvE Frisse Scholen

Wil je jouw schoolgebouw ‘fris’ maken voor iedereen en de leerprestaties en gezondheid van de leerlingen verbeteren? Kom dan met ons in contact via [email protected], bel naar 038-7730075 of vul onderstaand contactformulier in:

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Verbeter het binnenklimaat op kantoor!

Gezonde kantooromgeving belangrijker dan ooit In deze tijd werken veel mensen thuis en is het op de kantoren rustiger. Medewerkers zijn mobieler en er zijn positieve veranderingen zichtbaar de mate van creativiteit en productiviteit. Ook beseft men nu dat een gezonde...

Brandveiligheid van de Cloud Garden groene wandsystemen

RVS en staal gebruikt door Cloud Garden erg brandveilig Brandveiligheid is één van de thema’s waar bij de inrichting van een gebouw in meer of mindere mate rekening mee wordt gehouden. De eisen omtrent brandveiligheid zijn sinds jaar en dag een onderwerp binnen de...

Hoe semi-hydrocultuur zorgt voor eenvoud in onderhoud

Het gebruik van hydrocultuur bij interieurbeplanting Er zijn diverse soorten hydrocultuur op de markt die gebruikt kunnen worden voor het beplanten van diverse groene plantenwanden, plantenpotten of andere interieurbeplanting. Maar waarom wordt dit substraat eigenlijk...

Binnenklimaatexperiment Gemeente Nijmegen

Wat zijn volgens de Gemeente Nijmegen de positieve effecten van onze groen- en wateroplossingen? Met de Gemeente Nijmegen (i.s.m. DonkerGroen en Kernwaarde Groen) hebben wij een binnenklimaatexperiment uitgevoerd. Dit experiment richtte zich op de positieve effecten...

Lage luchtvochtigheid op kantoor? Cloud Garden helpt!

Last van een lage luchtvochtigheid op uw kantoor? Een lage luchtvochtigheid: één van de grootste binnenklimaat problemen in een kantoor of binnen een (bedrijfs)gebouw. Doordat er een lage luchtvochtigheid is, kunnen er allerlei vervelende klachten voorkomen zoals een...

6 voordelen van planten op kantoor en 6 tips

Een groene plantenwand op kantoor of in uw gebouw? Wij weten natuurlijk al dat een goed binnenklimaat een positief effect heeft op de gezondheid, het welbevinden en het aantal ziekmeldingen van de gebruiker van deze omgeving. Aan de hand van dit blog willen wij laten...

Geef je thuiswerkplek een gezonde upgrade

Creeër thuis een fijnere werkplek Vaak werken mensen thuis in een steriele, saaie omgeving. Cloud Garden biedt oplossingen voor een gezonde werkplek waar je graag wilt zijn, want daar gaat het om! Voordelen van groen Minder gezondheidsklachten Optimaler binnenklimaat...

Slecht binnenklimaat op school? Wij helpen u graag

Een slecht binnenklimaat op school komt vaak voor Op scholen is het binnenklimaat vaak niet zoals deze moet zijn. Hierdoor treden er diverse comfort- en gezondheidsklachten op bij zowel de leerlingen als de leerkrachten. Door goed te sturen op een gezond binnenklimaat...

Planten voor kantoor? Bewezen gezonder en sfeervoller!

We zijn voor 80-90% binnen, is dat wel zo gezond? Mensen weten wel dat planten iets doen, maar wat precies? Planten voor op je kantoor of in je huis maken het er bewezen gezonder èn sfeervoller. Hieronder lichten wij aan de hand van onderzoeken en het fenomeen 'Sick...

Flexwerken op een gezonde, sfeervolle werkplek!

Flexwerkplek populairder dan ooit, maak het daar ook sfeervol en gezond. Eerder hebben we het gehad over thuiswerken, maar ook flexwerken is de laatste maanden populairder dan ooit. Net als op kantoor is een sfeervolle, gezonde omgeving ook op flexplekken belangrijk!...